(Srpski) Uvažavanje različitosti: program jačanja kompetencija mladih

Sorry, this entry is only available in Srpski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Opšti cilj projekta je unapređenje kompetencija mladih za uvažavanje različitosti i negovanje tolerancije u praksi. Kroz projekat, mladi će osnažiti svoje kompetencije, oceniti elemente kulture, klime i kompetencija značajnih za negovanje različitiosti, te će nakon projekta širiti vrednost negovanja različitosti kroz svoje kontakte sa drugim mladima. Ovim projektom direktno se doprinosi podršci organizacijama i institucijama iz oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i omladinskog rada za razvijanje i unapređenje prakse negovanja različitosti među mladima.
Projekat se bavi unapređivanjem kompetencija mladih za uvažavanje različitosti u tri setinga od značaja za mlade – obrazovanje (učenici srednjih škola i studenti), socijalna zaštita (mladi bez roditeljskog staranja na domskom smeštaju) i omladinski rad (omladinski radnici). Sastoji se u sprovođenju 10 specijalizovanih obuka za omladinske radnike koji se osnažuju za primenu radionica usmerenih na negovanje tolerancije, kao i 20 visoko interaktivnih radionica sa elementima fokus-grupnog intervjua namenjenih direktnom osnaživanju mladih za uspešno negovanje različitosti u praksi.
Očekivani efekti projekta su:
– mladi su senzitivniji na različitosti;
– mladi različitosti posmatraju kao priliku za učenje i povezivanje;
– mladi se upuštaju u interakcije sa mladima iz različitih kulturnih grupa;
– omladinski radnici organizuju kvalitetne aktivnosti omladinskog rada usmerene na uvažavanje različitosti;
– organizacije i institucije u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i omladinskog rada su spremnije da uspešno podstaknu uvažavanje različitosti kod mladih sa kojima rade.