(Srpski) Promocija i uvažavanje različitosti

Sorry, this entry is only available in Srpski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Publikacija “PROMOCIJA I UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI I RAVNOPRAVNOSTI U ŠKOLSKOM OKRUŽENJU U CILJU PREVENCIJE GOVORA MRŽNJE I DISKRIMINACIJE KOD MLADIH: SLUČAJ BEOGRADSKE OPŠTINE STARI GRAD” nastala je u okviru akcije realizovane u sklopu zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“, čiji je nosilac CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad.

Kroz akciju organizovano je istraživanje o perspektivi i poziciji mladih o govoru mržnje, diskriminaciji i školskim faktorima koji doprinose prevenciji ovih pojava. Istraživanje je obuhvatilo 11 srednjih škola sa GO Stari grad, a podaci su prikupljeni kroz intervjue sa školskim osobljem, ankete za nastavnike i nastavnice, ankete za učenike i učenice i radionice sa fokus-grupnim intervjuima za učenike i učenice.

Kao rezultat projekta, kreirana je publikacija koja, uzimajući rezultate istraživanja kao pilot podatke, predlaže model pristupa uvažavanju različitosti i prevenciji govora mržnje i diskriminacije u školskom okruženju.

Publikaciju u celosti možete preuzeti ovde: PROMOCIJA I UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI.