(Srpski) Jednom kad odem

Sorry, this entry is only available in Srpski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

30. juna 2021. godine je, u velikoj sali Gradske opštine Stari grad, odžan događaj pod nazivom „Jednom kad odem“ posvećen mladima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica. Odigran je performans, nakon kog su posetioci razgovarali sa mladima koji su bili u ovoj životnoj situaciji.

„Jednom kad odem“ deo je kampanje o mladima koji napuštaju sistem socijalne zaštite „(NE)VIDLJIVI MLADI“, čiji je nosilac CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine.

„Prepuštenost sebi“, „samoća“, „sistem“, „borba“, „potresno“, „realnost“, „za poštovanje“ – prvi su utisci publike nakon odgledanog performansa kroz koji su imali prilike da dožive autentične emocije, misli i razumeju bolje korake koje prave mladi nakon što im istekne pravo na porodični ili domski smeštaj.

Nakon performansa, publika je bila u prilici da upozna pet mladih ljudi koji su kroz ovaj proces prošli, Jovicu, Džavida, Jasminu, Novicu i Ilijanu. Posetioci događaja razgovarali su sa mladima o tome koji su im bili prvi koraci nakon izlaska iz doma ili hraniteljske porodice, kako su birali i gradili svoj profesionalni put, kako su izlazili na kraj sa izazovima i problemima, kako su se nosili sa preplavljujućim osećajem prepuštenosti sebi, na koga su bili, a na koga su i dalje ljuti (i da li su ljuti), kao i o tome na koji način danas, kroz aktivnosti udruženja mladih Moj krug, upravo ovi mladi pružaju podršku drugima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica. Zaključci razgovora ogledali su se u iskazivanju visokog poštovanja i podrške ovim mladim ljudima, ukazujući na izuzetnu snagu koji nose i primer koji predstavljaju svim mladima.

Više fotografija sa izvođenja možete pogledati OVDE.

„Jednom kad odem“ deo je kampanje u okviru projekta MLADI: Media Literacy Alliance and Digital Importance, finansiranog od strane Evropske unije, a sam performans sprovodi se u saradnji sa udruženjem mladih Moj krug i Gradskom opštinom Stari grad.