Jednom kad odem

30. juna 2021. godine je, u velikoj sali Gradske opštine Stari grad, odžan događaj pod nazivom „Jednom kad odem“ posvećen mladima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica. Odigran je performans, nakon kog su posetioci razgovarali sa mladima koji su bili u ovoj životnoj situaciji.

„Jednom kad odem“ deo je kampanje o mladima koji napuštaju sistem socijalne zaštite „(NE)VIDLJIVI MLADI“, čiji je nosilac CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine.

„Prepuštenost sebi“, „samoća“, „sistem“, „borba“, „potresno“, „realnost“, „za poštovanje“ – prvi su utisci publike nakon odgledanog performansa kroz koji su imali prilike da dožive autentične emocije, misli i razumeju bolje korake koje prave mladi nakon što im istekne pravo na porodični ili domski smeštaj.

Nakon performansa, publika je bila u prilici da upozna pet mladih ljudi koji su kroz ovaj proces prošli, Jovicu, Džavida, Jasminu, Novicu i Ilijanu. Posetioci događaja razgovarali su sa mladima o tome koji su im bili prvi koraci nakon izlaska iz doma ili hraniteljske porodice, kako su birali i gradili svoj profesionalni put, kako su izlazili na kraj sa izazovima i problemima, kako su se nosili sa preplavljujućim osećajem prepuštenosti sebi, na koga su bili, a na koga su i dalje ljuti (i da li su ljuti), kao i o tome na koji način danas, kroz aktivnosti udruženja mladih Moj krug, upravo ovi mladi pružaju podršku drugima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica. Zaključci razgovora ogledali su se u iskazivanju visokog poštovanja i podrške ovim mladim ljudima, ukazujući na izuzetnu snagu koji nose i primer koji predstavljaju svim mladima.

Više fotografija sa izvođenja možete pogledati OVDE.

„Jednom kad odem“ deo je kampanje u okviru projekta MLADI: Media Literacy Alliance and Digital Importance, finansiranog od strane Evropske unije, a sam performans sprovodi se u saradnji sa udruženjem mladih Moj krug i Gradskom opštinom Stari grad.