Je l’ jasno?!

“Je l’ jasno?!” je odiginalna produkcija CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine, nastala u okviru projekta Zameni mesto, 2015. godine.

Predstava “Je l’ jasno?!” predstavlja svojevrsan spoj teatra potlačenih, teatra za razvoj i teatra u obrazovanju. Naime, predstava je kreirana kroz proces rada sa učesnicima baziranom na pristupu teatra potlačenih i bazira se na njihovom ličnom iskustvu, a u funkciji je njihovog ličnog osnaživanja. Međutim, rezultat rada, sama predstava forum teatra “Je l’ jasno?!” oblikovana je na način da targetira kao ciljanu publiku učenike starijih razreda osnovne i učenike srednjih škola, te im pruža priliku da, kroz interakciju sa učesnicima na sceni, unaprede svoja znanja i veštine kada su u pitanju vršnjačko nasilje, pritisak vršnjaka i generalno komunikacija u školskom okruženju.

Režija: Vesna Popović

Učesnici: mladi iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine – Beograd (dom “Drinka Pavlović”) i volonteri Cepore

      

Predstava opisuje probleme sa kojima se mladi susreću u svakodnevnom životu u porodici, školi i vršnjačkoj grupi, a predstavlja upravo kolaž ličnih priča dece sa radionica. Predstava je, tokom februara 2015. godine, izvedena u sedam beogradskih osnovnih škola za učenike starijih razreda (preko 600 učenika), koji su bili u prilici da umesto glavnog junaka postupe drugačije i reše problem, te na taj način, isprobavajući moguća rešenja, dođu do prihvatljivog i realnog izlaza iz prikazane problemske situacije.

    

Predstava je izvedena za širu javnost u KC “Čukarica”. U naredne dve godine predstava je izvođena u osnovnim i srednjim školama, kao i na proslavi dana doma.

Jednu od četiri priče možete pogledati na našem YouTube kanalu.