(Srpski) Step up: Glas mladih o diskriminaciji, govoru mržnje i ravnopravnosti

Sorry, this entry is only available in Srpski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Step up: Glas mladih o diskriminaciji, govoru mržnje i ravnopravnosti je akcija koja se realizuje u sklopu zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“, a koju sprovodi CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad.

Kroz akciju organizuje se sveobuhvatno istraživanje o perspektivi i poziciji mladih o govoru mržnje, diskriminaciji i školskim faktorima koji doprinose prevenciji ovih pojava. Istraživanje obuhvata 11 srednjih škola sa GO Stari grad, a podaci se prikupljaju kroz intervjue sa školskim osobljem, ankete za nastavnike i nastavnice, ankete za učenike i učenice i radionice sa fokus-grupnim intervjuima za učenike i učenice.

Kao rezultat projekta, kreira se publikacija koja, na osnovu rezultata istraživanja, predlaže model pristupa uvažavanju različitosti i prevenciji govora mržnje i diskriminacije u školskom okruženju i predstavlja empirijsku osnovu za predloge za novu Strategiju prevencije i zaštite od diskriminacije.

Rezultati istraživanja sa ključnim preporukama prezentovani su na konferenciji “Prevencija govora mržnje i diskriminacije kod mladih: uloga i značaj školskog okruženja“, održanoj 29.09.2021. u Velikoj sali GO Stari grad.